Bumbo Seat; wel of niet aanschaffen?

Bumbo Seat; wel of niet aanschaffen?

RACHEL KEULEN IS KINDERFYSIO EN MOEDER VAN TWEE

Een Bumbo Seat is een stoeltje voor kindjes die nog niet zelfstandig kunnen zitten. Je kindje zou erin mogen als hij/zij het hoofdje goed rechtop kan houden. Je kindje kan zijn hoofdje als hij/zij 3-5 maanden oud is goed rechtop houden.

Maar is het wel zo verstandig om een kindje dat nog niet zelfstandig kan zitten, toch te laten zitten in een Bumbo Seat?
De meeste kindjes kunnen tussen de 6-9 maanden even rechtop zitten zonder steun. Rond de 9-12 maanden kunnen ze langdurig zelfstandig zitten zonder steun, waarbij ze kunnen draaien met hun romp en naar speelgoed kunnen reiken en het speelgoed kunnen pakken dat in de buurt ligt.

Voor die tijd zijn de rug en de heupjes nog niet sterk genoeg om te zitten en is het beter om je kindje te laten liggen op de rug of de buik. Van hieruit ontwikkelen ze zich op motorisch gebied het beste en uiteindelijk zijn ze dan ook sterk genoeg om te gaan zitten.

Als je je kindje voordat het zelfstandig kan zitten in de Bumbo Seat zet, kan dit de normale ontwikkeling verstoren. Je kindje zit in de Bumbo Seat volledig passief, ze worden gefixeerd in het stoeltje. Er wordt geen stabiliteit van de romp en de heupen geprikkeld of geoefend. De spieren in de romp en de heupen hoeven niet te werken als je kindje in de Bumbo Seat zit.

Als ze in de Bumbo Seat zitten hebben ze hun handen en benen vrij. Ze krijgen hierdoor geen proprioceptieve input van de gewrichten en spieren. Baby’s ontwikkelen zich door het gevoel van bewegen, evenwicht en het gevoel van aanraken te ervaren. Dit doen ze bijvoorbeeld door op de buik te spelen. Door steun te nemen op hun armen en handen.


Als je kindje motorisch nog niet rijp is om rechtop te zitten zal hij/zij gaan wegzakken in de Bumbo Seat. Je kindje gaat scheef hangen in het stoeltje, omdat de romp nog niet sterk genoeg is. Vaak sluit de Bumbo Seat niet goed aan, waardoor je kindje gemakkelijk kan wegzakken.

Een Bumbo Seat is dus wat mij betreft niet goed voor de motorische ontwikkeling en dus overbodig.

Als je je kindje toch in een stoeltje wil zetten, kun je je kindje beter in een wipstoeltje of een Stokke Newborn zetten. Deze passen beter bij het ontwikkelingsniveau van je kindje. Ze ondersteunen waar nodig.

Mocht je nog vragen hebben of wil je een afspraak maken voor een kinderfysiotherapeutische behandeling of een cursus babymassage, neem dan contact met mij op.

Ik kom aan huis in de regio Midden- en Zuid-Limburg.

My First Fysio
Rachel Keulen
Telnr: 06-83308449
Mail: rachel.keulen@myfirstfysio.nl
Website: www.myfirstfysio.nl fffffff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *