Zwangerschapskilo’s week 8

Zwangerschapskilo’s week 8

CATO IS ARTS, SPORTLIEFHEBBER EN KERSVERSE MAMA VAN OSCAR

Acht weken geleden, op een regenachtige zondag, hakte ik de knoop door. Er moest gewerkt worden aan de zwangerschapskilo’s. Omdat sporten nog niet ging zoals ik zou willen en ik niet houd van diëten besloot ik te starten met intermittent fasting.

Lees hier mijn vorige blog over intermittent fasting.

Week 8 hoor ik je denken? We waren bij 6? Ja klopt. Ik had besloten om tijdens de feestdagen niet op mijn eten te gaan letten en daarna pas weer verder te gaan. Maar onbewust vastte ik wel tijdens de feestdagen en realiseerde ik mij achteraf pas dat ik er eigenlijk “klaar voor ben”. Vasten is niet meer iets dat ik “moet”, maar wat vanzelf gaat. Het is een soort levensstijl geworden die ik toepas zonder er over na te denken.

Gewicht

In de eerste plaats begon ik met vasten om mijn zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Inmiddels ben ik de kilo’s aardig kwijt (na de feestdagen is mijn gewicht weer iets gestegen naar 67kg, maar ik weet ook dat dit weer minder gaat worden), pas ik al mijn broeken weer en zit ik een stuk beter in mijn vel. De muffin van 8 weken geleden is grotendeels verdwenen. Ik ben weer tevreden met mijn lijf, het voelt goed. Zie ik er hetzelfde uit als voor mijn bevalling? Nee, absoluut niet. Vooral mijn buik is er nog niet, het blubbert nog wat en kruipt stiekem over mijn broek als ik zit. Een deel is nog wel vet, maar een deel is ook vel dat -hopelijk- weer terug gaat naar zijn oude stand.

Voeding

Ik begon mijn vasten-avontuur door het strak volgen van een schema. Ik bereidde netjes mijn maaltijden voor en niet snoepen lukt écht even. Naarmate de weken vorderde werd de voorbereiding minder en maakte ik meestal ’s ochtends nog iets van de producten die in de koelkast lagen. Niet erg, want dezelfde type producten van het begin liggen nog steeds in mijn keuken: kwark, wraps, eieren, couscous, fruit, groenten, noten en niet te vergeten mijn all time favourite 85% pure chocolade. Doordat deze producten standaard in de kast liggen maak ik ook snel, gezond eten voor die dag. Ik merk dat ik iedere dag varieer en per dag bekijk waar ik zin in heb. Soms “ontbijt” ik met havermout, soms met kwark, soms met heel iets anders. Ook verwerk ik steeds meer restjes eten van de dag ervoor in mijn lunch. Bloemkool, broccoli, vegetarische burgers, alles rol ik in een wrap. Ik at al gezond, maar ik denk wel dat ik door de vasten methode heb geleerd om gezond eten op nieuwe -en hele lekkere- manieren kan combineren.

Sport

Ondanks dat sport geen onderdeel was van het vasten is het wel een belangrijk onderdeel in mijn leven. In begin heb ik heel erg moeten wennen aan sport in combinatie met vasten. Ik maakte wel eens de “fout” om in het weekend om 11:30 te gaan hardlopen, terwijl ik om 12:00 mocht eten. Al snel leer ik dat dat niet handig was, want een hongerklopje kan op die manier zelfs op 5km al om de hoek komen kijken. Onbewust paste ik mijn sportschema vanzelf aan: ik ging vroeger in de ochtend of sportte ’s avonds. Geen hongerklopjes meer en wel lekker bewegen!

Wat vond ik er zelf van?

Allereerst had ik nooit gedacht dat ik dit 8 weken vol zou houden. “Letten” op mijn eten is iets wat ik nooit heb gedaan, simpelweg omdat ik eten veel te lekker vind. Door het vasten heb ik ontdekt dat ik tóch kan eten wat ik wil, maar toch bewust met mijn voeding bezig kan zijn.
Ook had ik nooit gedacht dat veel eten toch voor een verlaging van je gewicht kon zorgen. Honger heb ik in de periode dat ik mocht eten absoluut nooit gehad en toch zakte de weegschaal. Het vasten was wennen in het begin en nog steeds heb ik wel eens dagen dat ik hier moeite mee heb. Maar het lukt, sterker nog, het voelt goed. Ik voel me fitter, energieker en gemotiveerd. Dat laatste vooral omdat ik pas om 12uur eet. Dat klinkt vreemd, maar door het uitstellen van eten heb ik iedere dag het gevoel dat ik al iets “gedaan” heb. Het is immers weer gelukt om niet te eten, dat voelt toch steeds als een kleine prestatie. Het fitter en energieker voelen is iets waar ik eigenlijk helemaal niet op gerekend had, ik had verwacht halve dagen hangry te zijn en mij slap te voelen. Niets bleek minder waar… ik voelde me zelfs meer uitgerust en fit.

En nu?

Heel simpel, ik ga door! En ik denk niet eens dat dat moeite gaat kosten. Ik ben blij met de voordelen die vasten mij heeft opgeleverd, terwijl ik er relatief weinig moeite voor heb moeten doen. Samefko, bedankt.

******

Wil je er meer over lezen of zelf starten met Intermittent Fasting? Je bestelt het boek van Samefko hier.

Het boek beschrijft de theorie, biedt houvast door middel van schema’s en lekkere recepten en geeft inzicht in jou eetpatroon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *