Zwangerschapskilo’s week 5

Zwangerschapskilo’s week 5

CATO IS ARTS, SPORTLIEFHEBBER EN KERSVERSE MAMA VAN OSCAR

Vijf (of eigenlijk zes) weken geleden, op een regenachtige zondag, hakte ik de knoop door. Er moest gewerkt worden aan de zwangerschapskilo’s. Omdat sporten nog niet ging zoals ik zou willen en ik niet houd van diëten besloot ik te starten met intermittent fasting.

Lees hier mijn vorige blog over intermittent fasting.

Wie dacht dat ik gestopt was heeft het mis. Er was vorige week inderdaad geen blog, maar met 5 dagen (buik)griep in die week was ik blij dat ik iéts binnen hield. Laat staan dat ik er ook nog op moet letten wat. Dus sloeg ik een week over. En merkte ik dat aan mijn gewicht? JA! Ik kwam bij en startte de teller afgelopen maandag weer op 68.9 kg. Fijn..

Nieuwe inzichten leiden tot nieuwe plannen…..

Goede voornemens

In mijn vorige blog schreef ik dat sporten nog niet helemaal optimaal was. Ik had als goede voornemen om dit te gaan verbeteren. Het doel was om in kleine stapjes het sportprogramma weer in te bouwen in mijn dagelijkse bezigheden. Het kleine stapje in de eerste week was om in ieder geval 1x te gaan rennen ’s avonds (na het werk, donker, honger, mijn slechtste motivatie moment van de dag). En dit lukte!!! Op maandag avond trok ik nog voor het avonden mijn schoenen aan en maakte een rondje van 5km! Helaas werd ik de dag daarna ziek, dus schoten die sportplannen in de eerste week al niet op.

Afgelopen week een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Terwijl ik ziek op de bank lag had ik wel voldoende tijd gehad om na te denken over sporten en hoe ik dit het beste kon inpassen in mijn huidige situatie. Na wat koortspieken, wc bezoekjes en uren slaap kwam ik tot de geniale conclusie: sporten zoals ik deed lukt niet meer, ik moet het anders aanpakken. (“Nee goh” hoor ik bepaalde mensen nu al denken…. sorry, ik had er zelf iets langer voor nodig). Waarbij één optie zeer zeer realistisch klonk: thuis sporten! Dan hoef ik geen oppas te regelen, ik kan het doen wanneer ik zelf wil (lees: als baby slaapt) én ik heb geen buikpijn omdat ik met avondeten op ga hardlopen. Win- win toch? Op de bank in pyjama werd een schema opgesteld. En guess what: ik heb het de hele afgelopen week volgehouden! Mijn sport-week bestond uit:
– 2x hardlopen
– 2x functionele training
– 1x actief herstel “training”

10km op zondag ochtend!

Bij elkaar kostten deze trainingen helemaal niet veel tijd en heb ik zeer weinig aanpassingen moeten doen om deze trainingen in te plannen. Binnenkort ook een nieuw artikel over sporten na de zwangerschap, mocht je net als mij erachter komen dat je met een kind veel minder tijd voor jezelf hebt en toch wilt bewegen.

En eten dan?

Oké we waren al volledig afgedwaald, want eigenlijk moest ik intermittent vasten. Nou dat is ook gelukt hoor 😉 Maar ik merkte absoluut dat ik ziek was geweest! Omdat ik een paar dagen niet gevast had vond ik de start echt weer lastig. Ik had veel meer honger in de ochtend en merkte dat ik echt de minuten aan het tellen was totdat ik mocht eten. De motivatie om gezond eten voor te bereiden om mee te nemen naar het werk werd minder en de snack behoefte steeg per dag. Het kan door de lekker speculaasjes komen, de kerstkransjes, de sinter-kerst-ontbijtjes, het meer sporten (dus meer honger), of ik kan mentaal gewoon een minder gedisciplineerde periode hebben. Conclusie: na een flink aantal snoepjes en wijn stond mijn teller op hetzelfde punt als ik de week gestart was: 68.9kg.

Wraps vul ik graag met overgebleven groenten van de dag er voor. Flinke lepel humus er op en je hebt in een handomdraai een lekkere lunch én hoeft geen eten weg te gooien!

Lieve papa, ik denk aan het doel

Lukt het sporten, lukt het eten even minder. Niet erg voor een keer. Iedereen zal ups en downs hebben, sport-technisch een giga up, eten even een down. Dus deze week proberen om de focus weer te vinden, weer netjes mijn eten klaar te maken om mee te nemen, zodat de drang naar snacks minder wordt. Wish me luck.

*****

Wil je er meer over lezen of zelf starten met Intermittent Fasting? Je bestelt het boek hier.

Het boek van Samefko beschrijft de theorie, biedt houvast door middel van schema’s en lekkere recepten en geeft inzicht in jou eetpatroon.

Eén gedachte over “Zwangerschapskilo’s week 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *