Zwangerschapskilo’s week 4

Zwangerschapskilo’s week 4

CATO IS ARTS, SPORTLIEFHEBBER EN KERSVERSE MAMA VAN OSCAR

Vier weken geleden, op een regenachtige zondag, hakte ik de knoop door. Er moest gewerkt worden aan de zwangerschapskilo’s. Omdat sporten nog niet ging zoals ik zou willen en ik niet houd van diëten besloot ik te starten met intermittent fasting.

Lees hier mijn vorige blog over intermittent fasting.

Op de helft!

Vier weken geleden besloot ik om te starten en dit in ieder geval 8 weken vol te gaan houden. Inmiddels heb ik 4 weken gehad en ben ik dus al op de helft. Tijd om de balans op te maken:

Voeding/ vasten
Het gaat echt iedere week beter!! Ik ben helemaal gewend aan “ontbijt” om 12u. Het voorbereiden van mijn eten doe ik standaard nog de avond van te voren, zodat ik ’s ochtends zo naar mijn werk kan vliegen. Scheelt een hoop tijd in de ochtend (niet ontbijten trouwens ook…). Ik merk ook dat het samenstellen van wat ik eet op een dag, vanzelf gaat. Ik kies een mix van dingen die ik lekker vind uit de koelkast en wissel veel af. Voornamelijk groeten, fruit, yoghurt of een lekker gevulde wrap gaan er goed in!

Gewicht
Ik startte met 71,4 kg op mijn aller eerste dag. Na mijn zwangerschap zakte mijn gewicht van 81 naar 71-72 kg en bleef ik hangen. Voor mijn zwangerschap woog ik 67 kg en was ik eigenlijk al 3 kg zwaarder dan ik gewend was. Nog 7 kg te gaan dus…
Vandaag (zondag 1-12) heb ik 3,5 week intermittent fasting toegepast (familie weekend tel ik niet mee) en staat de teller op… jawel: 68,6 kg!!

Lichaam
Een getal zegt natuurlijk niet alles. Mijn doel was eigenlijk om weer helemaal happy te zijn als ik in de spiegel keek. Ben ik dat, nu er bij 3 kg af is? Nee, nog niet. Mijn lichaam is flink veranderd in de zwangerschap, met name qua vorm. Waar ik vroeg een goede taille had, lijk ik nu rechter? Ook zijn mijn bovenbenen en heupen goed bezig geweest met vetopslag. Dit is, ondanks een dalend getal op de weegschaal, nog niet zoals het was. Dat er wel iéts aan de gang is merk ik aan mijn broeken. Ze zitten minder strak en de muffin die ik 4 weken geleden bakte is niet meer realistisch. Toch ben ik er nog niet. Om het lijf weer terug naar het oude te krijgen is er meer nodig…

…. sport?

Yes, heel simpel: sporten. Gewicht verliezen is één kant van het verhaal, maar je lijf weer in shape krijgen lukt niet alleen met aanpassingen op het gebied van eten. En laat sporten nou juist de grootste uitdaging zijn op dit moment. Waar ik vroeger het liefst 5x per week sportte, “lukt” dit nu 1-2x per week. “Lukt” inderdaad, want als ik mijn best zou doen zou dit zonder heel veel moeite wel meer kunnen zijn. Maar moeite er voor doen vind ik (nog) moeilijk. Met een 3 maanden oude baby staat je leven behoorlijk op z’n kop, tel daar beginnen met werken, een pijnlijke knie, een matige bekkenbodem en donkere, regenachtige decemberavonden bij op. Voilà, het perfecte recept voor mij om niet te gaan.

“Denk aan het doel”

Twee opties dus: blijven uitstellen of proberen eraan te werken. Blijven uitstellen heb ik inmiddels al lang genoeg gedaan, dus tijd om niet alleen op eet-gebied aanpassingen te maken. Ik wilde hier achteraan typen: sporten moet weer opgepakt worden. Maar dat vind ik een foute formulering. Ik wil graag weer meer sporten, omdat ik wil werken aan mijn lichaam. En zoals mijn vader altijd tegen mij zei: Cato, denk aan het doel. Dus pap, ik ga denken aan het doel en ik ga werken aan het doel. Of ik volgende week meteen 5x sport? Nee. Kleine stapjes. Stap 1: proberen om doordeweeks één keer ’s avond na het werk te gaan rennen. De donkere decembermaand trotseren. Wel pas als mijn lieve baby in bed ligt, want van knuffel-tijd wordt niets geschrapt.

*****

Wil je er meer over lezen of zelf starten met Intermittent Fasting? Je bestelt het boek hier.

Het boek van Samefko beschrijft de theorie, biedt houvast door middel van schema’s en lekkere recepten en geeft inzicht in jou eetpatroon.

Eén gedachte over “Zwangerschapskilo’s week 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *