Congenitale heupdysplasie

Congenitale heupdysplasie

RACHEL KEULEN IS KINDERFYSIO EN MOEDER VAN TWEE

Congenitale heupdysplasie bij baby’s

Een normaal heupgewricht bestaat uit twee delen: een heupkop en een heupkom. Een goed ontwikkeld heupgewricht heeft een ronde, diepe kom, die de kop van de heup goed overdekt.

Bij een congenitale heupdysplasie is de heupkom te ondiep. De mate van ondiep zijn is verschillend. In het ernstigste geval is de heupkom zo ondiep dat de heupkop geheel uit de kom gaat. Dat heet heupluxatie. In een iets mildere vorm is de heupkop gedeeltelijk uit de kom. Dat heet subluxatie. In de mildste vorm zit de heupkop wel in de ondiepe kom. Als de heupkop uit de kom staat krijgt de kom onvoldoende groeiprikkel. Als de kop binnen het eerste levensjaar in de kom gezet wordt, kan het lichaam deze achterstand vaak weer inlopen.

Zie onderstaande afbeelding

– Linksboven een afbeelding van een normaal heupgewricht. De heupkom is voldoende diep en overdekt de heupkop goed.

– Ernaast een afbeelding van een heupgewricht met heupdysplasie. De heupkom is ondiep en overdekt de heupkop onvoldoende.

– Rechtsboven een afbeelding van een subluxatie. De heupkop kan zich verplaatsen in de ondiepe heupkom.

– Linksonder een afbeelding van een heupluxatie. De heupkop is geheel uit de heupkom.

Oorzaak van een congenitale heupdysplasie

Het is niet precies bekend wat de oorzaak van een congenitale heupdysplasie is. Het is wel bekend dat de kans op congenitale heupdysplasie groter is in de volgende gevallen:

– Als je baby in een stuitligging lag tijdens de zwangerschap.

– Als je baby ruimtegebrek in de baarmoeder had.

– Als er in de familie aangeboren heupafwijkingen voorkomen.

– Als je baby tevens een aangeboren afwijking heeft.

Symptomen van een congenitale heupdysplasie

– De niet goed ontwikkelde heup beweegt minder makkelijk. Dit is te zien bij bijvoorbeeld het wisselen van de luier, de benen spreiden ongelijk. Aan de kant van de heupdysplasie zijn de spieren meer aangespannen.

– Aan de achterkant van de benen zie je vaak ongelijke huidplooien.

– Als er een heupluxatie aanwezig is, is het aangedane been korter dan het gezonde been.

Als je als ouders deze symptomen ziet, maak dan een afspraak bij de huisarts. Deze zal je doorverwijzen voor het maken van een heupecho. Ook het consultatiebureau zal tijdens de controles de heupen controleren op eventuele heupdysplasie en indien nodig je doorverwijzen voor een heupecho.

Behandeling van een congenitale heupdysplasie

– Pavlik-bandage

Een Pavlik-bandage is bedoeld om je baby te helpen een goede diepe heupkom te vormen. De bandage bestaat uit katoenen banden voorzien van enkel/voetmanchetjes. Deze bandage voorkomt het strekken van de benen in de heupen. Je baby kan de knieën vrij bewegen. Door de zwaartekracht in rugligging en buikligging worden de benen gespreid. Gespreide en gebogen heupen zijn nodig voor de vorming van een gezonde heupkom. Je baby moet de Pavlik-bandage 23 uur per dag dragen. De Pavlik-bandage wordt gedragen totdat de heup ‘normaal’ ontwikkeld is. Elke zes weken wordt er een echo van de heupen van je baby gemaakt om te zien hoe de heupen zich ontwikkelen.

– Heupspreiders

Op indicatie kunnen ook andere heupspreiders gebruikt worden, zoals de Campspreider of de Jan-Visserspreider. Deze spreiders worden met name gebruikt wanneer je baby veel op de zij ligt of als het te actief en te sterk wordt voor de Pavlik-bandage. Dit is meestal bij wat oudere kindjes.

– Tractiebehandeling

Als de heup uit de kom blijft, ondanks de Pavlik-bandage behandeling, kan de arts kiezen voor een tractiebehandeling. Bij de tractiebehandeling worden de te korte pezen, spieren en banden van het heupgewricht langzaam opgerekt. Hiervoor zal je baby een paar dagen met de benen omhoog liggen, gevolgd door het dagelijks uitbreiden van de spreiding van de benen. De behandeling is pijnloos, al zal je baby eraan moeten wennen om voortdurend op de rug te moeten liggen. Deze behandeling duurt tien tot veertien dagen. Je baby verblijft dan in het ziekenhuis. Aansluitend probeert de orthopedisch chirurg de heupkop tijdens een operatie terug te plaatsen in de heupkom.

Bij een operatie plaatst de orthopedisch chirurg de heupkop terug in de heupkom. Als de heupkop onder narcose terug in de heupkom is geplaatst, krijgt je baby een gipsbroek voor 3 maanden, die ervoor zorgt dat de heupkop op zijn plaats blijft. De gipsbroek zit vanaf de taille tot aan de enkels. In het kruis blijft een uitsparing voor de luier.

Kinderfysiotherapie bij een congenitale heupdysplasie

Door de behandeling van een congenitale heupdysplasie door middel van een Pavlik-bandage, heupspreider of tractiebehandeling, verloopt de motorische ontwikkeling op een andere manier, omdat je baby zich minder vrij kan bewegen. Het gebeurt daardoor vaak dat je baby een motorische achterstand oploopt. Dat is iets waar ik als kinderfysiotherapeute van My First Fysio jullie bij kan helpen.

Ik kom aan huis in de regio Midden- en Zuid-Limburg.

Mocht je vragen hebben of een afspraak willen maken, neem dan contact met mij op.

My First Fysio

Rachel Keulen

Tel: 06-83308449

Mail: rachel.keulen@myfirstfysio.nl

Website: www.myfirstfysio.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *