Sinterklaas

Sinterklaas

De traditie, heerlijk avondje…maar wàt vieren we eigenlijk? En waar komt de Sinterklaastraditie vandaan?

5 december is het weer zover: het heerlijk avondje! De tafel staat vol met (deze keer niet allemaal verantwoorde) lekkernijen, in grote mokken zit warme chocomelk met kleine marshmellows, kinderen zingen uit volle borst bij een open haard; hoe idyllisch! En dan uiteraard een harde bons op de deur of het raam, waar -bij het open maken van de deur- een grote juten zak vol cadeautjes op de kinderen staat te wachten! Gegarandeerd een leuke avond!

Maar wat vieren we dan nu?

Pakjesavond is de vooravond aan de naamsdag van de heilige Nicolaas van Myra, die op 6 december valt. In de 13de eeuw werd deze datum tot naamsdag van St Nicolaas benoemd, het is eigenlijk zijn sterfdatum.

Over Nicolaas van Myra werden veel legendes verteld, vaak met in de hoofdrol de bescherming van kinderen. In een van die verhalen brengt hij 3 jongens weer tot leven. Zo werd hij de beschermheilige van de kinderen.

Een van de oudste en tevens leukste tradities in de Sinterklaastijd, is het zetten van de schoen. Het was gebruikelijk dat armen hun schoen zetten in de kerk waar de rijken dan geld in konden doen. In de 16de eeuw werden door de kinderen thuis schoenen gevuld met haver en stro. Hun ouders vervingen dit dan door appels, koek of rozijnen. Alles in de naam van Sint Nicolaas. (later verbasterd naar Sinterklaas)

Die Sinterklaas heeft in de loop van de tijd al veel rollen gehad; van beschermheilige, naar ook boeman en strenge pedagoog naar nu een traditionele lieve kindervriend. En laten we dat zo houden..Sinterklaas, een feest voor ons allemaal!

En dat vier je…samen! Hoogtepunt bij ons thuis: de nachtelijke bezoekjes van de Pieten. ’s Morgens wakker worden, naar beneden sluipen en dan vol verwachting de deur openen naar de huiskamer om te ontdekken welke Piet er is geweest!

Leuke ‘Pieten-bezoek-ideeën’:

  1. Paardenpiet: Leg wat stro of hooi in de kamer, wat wortels met een fikse hap eruit gebeten en eventueel een hoefijzer. Paardenpiet is langs geweest met het paard van Sinterklaas die tevens het bakje water heeft opgedronken die de kinderen speciaal voor hem hadden klaar gezet.

2. Bakpiet: Strooi wat meel op de vloer en schrijf er een boodschap in. Leg verschillende bakblikken en vormpjes neer. Ook leuk om alle ingrediënten neer te leggen van een pepernootrecept zodat jullie samen aan de slag kunnen gaan. (Houd onze GOOD FOOD FRIDAY in de gaten deze week, daar delen we een gezonde variant van pepernoten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *