Zwangerschapskilo’s week 2

Zwangerschapskilo’s week 2

CATO IS ARTS, SPORTLIEFHEBBER EN KERSVERSE MAMA VAN OSCAR

Twee weken geleden, op een regenachtige zondag, hakte ik de knoop door. Er moest gewerkt worden aan de zwangerschapskilo’s. Omdat sporten nog niet ging zoals ik zou willen en ik niet houd van diëten besloot ik te starten met intermittent fasting.

Lees hier mijn vorige blog over intermittent fasting.

Vorige week startte ik met een “introductie” week, ik probeerde verschillende combinaties van maaltijden uit en leerde dat ik veel vaker moest eten dan ik gewend was. Tijd om de lessen en ervaringen in praktijk te brengen: week 1, I am ready.

Voorbereiding

Vorige week had ik netjes de inkopen gedaan zoals voorgeschreven, deze week was die opdracht aan mijzelf. Ik stelde, voorafgaande aan de nieuwe week, een “menu” samen met alles wat ik ging eten (zonder lijstjes kan ik geen boodschappen doen). Ik maakte een selectie van de dingen die ik lekker vond van vorige week en bedacht zelf een aantal nieuwe combinaties. Tussendoortjes zoals rijstwafels, fruit of pure chocolade bevielen goed, dus die bleven. Er werden groente-snacks en crackers aan toegevoegd. Met een gevulde koelkast en een schema binnen handbereik leek de eerste week een eitje (ook lekker als tussendoortje!).

Ai… HONGER

Hoe makkelijk ik vorige week kon “overleven” zonder eten tot 12uur, zo lastig was dat deze week. Bij het opstaan had ik al honger… koffie, water, thee… nog steeds honger. Het koude, natte weer hielp niet echt, want daarvan kreeg ik alleen maar zin in warme chocomel met slagroom. Met koekjes. En chocolade. Met al het andere eetbare eigenlijk.

Doorbijten (eetgrappen lijken echt grappiger met honger, probeer het eens) leek de enige optie. Ik heb alle lades op gemaakt, zelfs al eten uit de koelkast gehaald, nog een koffie gezet, geroken aan een koekje (ja echt…), maar ik heb het laten staan. Nu ik terug denk aan afgelopen week ben ik daar toch wel trots op.

Ai…ETEN…

Ai? Ja ai. Na honger zou je denken dat de eetmomenten juist heel makkelijk gaan. Je mag immers eten. Niets bleek minder waar. Als ik eenmaal begon met eten was ik zo blij dat ik iets kon eten dat ik het liefst alsnog de hele koelkast naar binnen werkte in een kwartier. Eigenlijk een gevecht dat ik iedere dag wel geleverd heb en waar ik helaas soms wel van verloren heb. Dan at ik na mijn “ontbijt” toch twee koekjes, of nog een bakje yoghurt of chips. Jammer, volgende maaltijd beter. Gelukkig lukte het de maaltijden later op de dag vaak wel beter. Meer eten bij het ontbijt? Of een keuze maken voor een ander product om mee te starten? Ik weet het nog niet.

Ai… weekend…

De week verliep al zo soepel, staat er ook nog een weekend met etentjes en een feestje voor de deur. Met mijn grootste zwakte in overvloed: wijn. Omdat ik intermittent fasting graag langer wil volhouden dan 8 weken besloot ik niet heel streng voor mijzelf te zijn. Als er een etentje of feestje is in de toekomst ga ik gewoon een goed glas wijn drinken en lekker eten. Ook al is het buiten mijn window, het moet wel passen in mijn leven.

Lessen voor volgende week?

Ja zeker, lessen in overvloed. Misschien nog wel meer dan in mijn start-week. De grootste les die ik geleerd heb is vooral dat eten een groot mentaal aspect is. Een gevecht met jezelf, net als sport eigenlijk. En waar ik in sport soms ook de wedstrijd verlies, verlies ik het ook wel eens met eten.
Wat ik qua specifiek leerde was dat ik het veel minder prettig vond om een “schema te eten” dan dat ik zelf kon kiezen. Voor boodschappen was het handig, maar soms had ik meer zin in havermout als ontbijt, terwijl er yoghurt op het menu stond. Meer loslaten dus, maar wel zorgen dat alle ingrediënten in huis zijn 😉

Als extra uitdaging start ik volgende week weer met werken (op het moment dat je dit leest heb ik de eerste uren er zelfs al op zitten. Ook de eerste tranen waarschijnlijk, want de leukste, liefst en schattigste baby is niet bij mij). Na 4 maanden geen werkdruk start het hele normale leven weer…. zullen we het daar volgende week maar over hebben?

Oh en… gewicht?

Maandag: 70,9 kg
Dinsdag: 70,5 kg
Woensdag: 70,7 kg
Donderdag: 70,8 kg
Vrijdag: 70,1 kg
Zaterdag: 71,2 kg (oei etentje van de dag ervoor??)
Zondag: 71,0 k

De teller van het aantal keer sporten deze week staat helaas maar op 2,5: 1x zwemmen, 1x rennen en een halve stretch/kracht sessie. Na het rennen last van een dikke knie, waardoor soepel bewegen er weer even niet in zit. Volgende week toch anders belasten dan maar!

Liefs,
Cato

*****

Wil je er meer over lezen of zelf starten met Intermittent Fasting? Je bestelt het boek hier.

Het boek van Samefko beschrijft de theorie, biedt houvast door middel van schema’s en lekkere recepten en geeft inzicht in jou eetpatroon.Eén gedachte over “Zwangerschapskilo’s week 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *