Zwangerschapskilo’s week 1

Zwangerschapskilo’s week 1

CATO IS ARTS, SPORTLIEFHEBBER EN KERSVERSE MAMA VAN OSCAR

Een week geleden, op een regenachtige zondag, hakte ik de knoop door. Er moet gewerkt worden aan de zwangerschapskilo’s. Omdat sporten nog niet gaat zoals ik zou willen en ik niet houd van diëten besloot ik te starten met intermittent fasting.

Lees hier mijn vorige blog over intermittent fasting.

Een goede start is het halve werk

Om te beginnen met intermittent fasting wordt aangeraden om eerst je voorkeuren en je eetgewoonten te leren kennen. Hiervoor volg je een 3-daags plan en beantwoord je vragen. In deze drie dagen houd je je aan een voorbeeld menu om te zien welke van deze opties het best bij je past. Na iedere dag beantwoord je vragen over hoe dit schema voor jou was.

Als brave newby schreef ik de opties op voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes. Per gerecht werden in het boek van Samefko (zie onderaan of in mijn vorige blog) een aantal opties gegeven. Zo kon ik kiezen uit ontbijt met volkorenbrood, lunch met havemout of yoghurt en verschillende tussendoortjes. Na alle keuze gemaakt te hebben was het tijd voor boodschappen en de laatste dag “genieten”…. Als afscheid bakte ik muffins die mijn figuur perfect nabootsten… over 8 weken bak ik ze weer 😉

16:8-protocol

Ik koos ervoor om met het 16:8 protocol te werken, aangezien dit het makkelijkst bij mijn levensstijl past. Het 16:8 protocol betekent dat je 8 uur per dag eet en 16 uur per dag niet. De tijd start zodra je begint met eten en eindigt 8 uur later. Omdat ik graag kook en we altijd proberen ’s avonds samen te eten vond ik het belangrijk dat het avondeten in ieder geval in mijn window zou vallen. We eten rond 19u, dus mijn ontbijt werd flink doorgeschoven. Omdat er na het avondeten nog een tussendoortje gegeten mag worden, besloot ik dat mijn window om 20u zou eindigen… dus ontbijten om 12u. Ai..

Dag 1 – maandag 4 november

Gewicht: 71,4 kg

YEEESSSS DAG 1! Ik ben altijd super enthousiast over nieuwe dingen, het maakt niet uit wat. Kleding, een andere geur douchegel, een nieuw sportschema, een andere olijfolie… veranderingen word ik blij van (niet altijd een handige eigenschap). Dus ja, ook van een dag anders eten word ik blij.

Ontbijten om 12u is voor mij een enorme verandering. In plaats van om 6:30u een bakje yoghurt met fruit en koffie naar binnen te werken begin ik nu met een glas water en ..niks. Het voelt als een uitdaging om nu tot 12 uur niet te eten. Mijn maag rommelt wat en ik zie in mijn agenda dat ik meteen in het diepe wordt gegooid: kraamvisite. De muffins die ik gister gebakken heb zijn vandaag niet voor mij. Met een kop thee, water en een knorrende maag lukt het om de eerste muffin te laten staan (schouderklopje!). Uiteindelijk blijkt kraamvisite een uitstekende afleiding te zijn, voordat ik het in de gaten heb is het 12 uur, mijn nieuwe eet-schema gaat van start!

Schema dag 1:
– Volkorenbrood met beleg
– Stuk fruit
– Sla met geroosterde groenten
– Rijstwafel
– Avondeten naar keuze
– Noten

Het brood vult best goed, maar ik had gerust nog 3 sneeën meer kunnen eten. Het fruit eet ik ongeveer 2 uur na mijn boterhammen en voordat ik het in de gaten heb is het al bijna tijd om te koken. Shit. Ik moest nog een lunch en tussendoortje. Ik ben gewend om na mijn ontbijt pas 4-5 uur later weer te eten. Dat gaat met dit schema dus niet. Ik besluit om de rijstwafel wel te eten en dan te gaan koken. Morgen moet ik dus beter de tijd in de gaten houden.

Dag 2 – dinsdag 5 november

Gewicht: 70,5 kg

Schema dag 2:
– Griekse yoghurt met fruit en lijnzaad
– Noten
– Volkorenbrood met beleg
– Fruit
– Avondeten naar keuze
– Stukje pure chocolade

Ontbijt dag 2: Griekse yoghurt met banaan en lijnzaad

Mijn belangrijkste les van dag 1: houd de tijd in de gaten! Deze dag lukt een stuk beter. Het voorgestelde plan past ook beter bij mij dan de vorige dag. Ik merk dat ik de ochtend best goed doorkom, al blijft de knorrende maag rond 8 uur wel. Het helpt om koffie en water te drinken, dat stilt de ergste honger. Omdat ik gister de lunch niet haalde lette ik beter op de tijd vandaag. Ieder 1,5uur eet ik braaf mijn voorgeschreven schema. Honger heb ik eindelijk helemaal niet meer! Ik ga op tijd naar bed vandaag en heb daardoor ook minder moeite met niet snacken in de avond.

Dag 3 – woensdag 6 november

Gewicht: 69,6 kg

Schema dag 3:
– Havermout met dadels
– Rijstwafel
– Yoghurt met fruit
– Stukje pure chocolade
– Avondeten naar keuze
– Geen snack vandaag!

YES, dit is de eerste keer onder de 70kg na mijn zwangerschap en het gaat echt steeds beter! Ik kom mijn “ochtend honger” goed door met koffie en thee en start met een van mijn favoriete ontbijtjes: havermout met een lekkere topping. Iets meer op de tijd letten werkte goed gister, dus dat ga ik vandaag ook toepassen. Vandaag staan een aantal afspraken achter elkaar op, dus voordat ik vertrek maak ik het eten al klaar: een zakje nootjes, een boterham en een appel. Ik merk dat het door de planning lastiger is om op ieder gewenst tijdstip te eten, omdat ik het niet netjes vind om in een lunchzaakje mijn eigen eten uit de kinderwagen te toveren. Uiteindelijk lukt het wel om alles te eten, al zitten sommige maaltijden iets dichter op elkaar. Tevreden en zonder honger haal ik dag 3 ook, I can do this!

Dag 4 – donderdag 7 november

Gewicht: 69,8 kg

Schema dag 4:
Ik heb geen “vast” schema meer van het boek van Samefko, dus maak ik vandaag zelf een schema met de voorbeelden van de afgelopen dagen.
– Havermout met topping
– Rijstwafel
– Yoghurt met fruit
– Noten
– Avondeten naar keuze
– Stukje pure chocolade

We gaan vandaag op familie weekend, dus dit is tevens mijn laatste dag van intermittent fasting voor deze week. Ik vind het niet gezellig als ik het ontbijt of avondeten over moet slaan. Ik kies er voor om vandaag nog zo goed mogelijk vol te houden en daarna ook lekker te genieten.
We vertrekken om 16u zijn rond 20u op de plaats van bestemming. Door de langere reistijd lukt het niet om nog binnen mijn window mijn avondeten te eten, dus ik besluit om het schema in de avond los te laten. De yoghurt had ik in de auto nog gegeten, daarna ben ik gestopt.

Ontbijt dag 4: havermout met dadels en pindakaas. Deze pindakaas is trouwens mijn absolute favoriet, zo lekker!!!

De eindstand

Ik begon deze week op 71,4kg en ben op donderdag geëindigd met 69,6kg. Ik verwacht niet dat dit nu al een reactie is van intermittent Fasting. Je gewicht schommelt dagelijks en ik ben net begonnen. Toch ben ik erg tevreden over deze week, ik heb geleerd van mijn fouten (timing = key!) en heb 4 ochtenden niet gegeten tot 12 uur, voor een die hard ontbijter toch best een prestatie. Ook ben ik blij dat ik op het familie weekend mijn schema los heb gelaten, voor mijn gevoel een goede keuze. Er zijn nog zoveel weken zónder familie weekend dat ik nog kansen genoeg heb. Overigens smaakte de wijn, macarons en Franse cuisine heerlijk 🙂

Volgende week gaat mijn eerste volle week worden en ga ik mijn eigen menu samenstellen.

Liefs,
Cato

*****

Wil je er meer over lezen of zelf starten met Intermittent Fasting? Je bestelt het boek hier.

Het boek van Samefko beschrijft de theorie, biedt houvast door middel van schema’s en lekkere recepten en geeft inzicht in jou eetpatroon.

Eén gedachte over “Zwangerschapskilo’s week 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *