Kraamcadeaus waar ouders wél wat aan hebben

Kraamcadeaus waar ouders wél wat aan hebben

Een nieuwe baby in de familie of binnen je vriendengroep betekend dat het tijd is voor een cadeau. Voor sommige is er niets leuker dan shoppen in een baby winkel met al die kleine spulletjes, voor anderen een ware hel om een leuk cadeau te bedenken. Heb je (zowel de haters als de lovers) eindelijk een cadeau, is er een kans dat kersverse ouders er helemaal niet blij mee zijn. Of ze hebben het cadeau zelf al gekocht, ze gebruiken het niet, ze hebben het al vaker gekregen of het is niet de juiste smaak.

Samen met ouders stelden we een cadeaulijst samen waar ouders wél blij van worden en een aantal cadeaus die je beter kunt vermijden.

Do’s

Voordat je onderstaande lijst meteen in je online winkelwagen stopt, de aller belangrijkste tip: VRAAG! Veel ouders hebben een lijstje van cadeaus die ze leuk vinden om te krijgen of spullen die ze nog nodig hebben (tip aan ouders: maak een lijstje, dit bespaart echt een hoop onzinnige cadeaus). Ouders vinden het niet erg om al te weten wat ze krijgen (je doet ook echt niet minder moeite). En bovendien is er niets zo leuk als een cadeau kopen waar een baby echt nog gebruik van gaat maken.

Mochten ouders geen lijst hebben of wil je je cadeau nog niet verklappen, dan hierbij een aantal do’s en don’ts om niet op het “weggooi/ doorgeef/ misschien-voor-de-volgende-baby” stapeltje te eindigen:  

 1. Oei ik groei
  Een bijbel voor iedere ouder! Ieder kind gaat in een aantal stappen (voor de kenners sprongetjes) heen in zijn of haar ontwikkeling. Dit zorgt voor een hoop onrust in de baby-bovenkamer, wat zich uit in een huilerige, hangerige of andere baby dan normaal. Niet fijn voor ouders, zeker niet fijn als ze niet weten waar het vandaag komt. Dit boek legt de sprongetjes goed uit en geeft aan wanneer ouders ze ongeveer kunnen verwachten.
  Bestel “Oei ik groei” hier.
 2. Puckababy 4 seizoenen slaapzak, of iedere slaapzak, of… alles?
  De life-saver voor ieder ouder. Hij kost wat, maar levert 10000 rustige nachten op. Eén model biedt voldoende warmte voor ieder seizoen en de slaapzak is te dragen van een half jaar tot 2 jaar. Geen gedoe met maten, TOG-waardes, etc. Gewoon 1 slaapzak die meegroeit, wel zo makkelijk.
  Alles van Puckababy vind je hier (overigens zijn álle items van puckababy fijn).
 3. Voorleesboeken
  Pak niet het eerste boek dat bij Prenatal of een boekwinkel staat, maar speur een paar minuten in het rek. Dat voorkomt een dubbel boek en jij hebt ook écht je best gedaan voor een cadeau. Want voorlezen is voor ieder kind super leuk!
 4. Leuk cadeau voor mama
  Vergeet die baby even, niets zo fijn voor mama’s om ook even verwend te worden. Een lekkere douchegel van Rituals, chocolade of wijn. Ze hebben het verdiend!
 5. Philley
  Deze super handige gadget is bedacht door een vader (chapeau!). De mooie bus met kliksysteem zorgt ervoor dat er per klik 1 schep poedermelk in de fles komt. Geen gedoe met grote potten, maatschepjes en bovendien zó in iedere tas mee te nemen (dus doei poedertoren + afwas). Staat ook nog leuk op het aanrecht!
  Alle kleuren van Philley vind je hier.
 6. Blanco rompertjes
  Als je het leuk vindt om kleding te kopen dan doe je hier iedere ouder een plezier mee: een blanco romper. Saai? Tja, wel praktisch. Schijnt niet door het shirt van de baby heen en qua smaak kan er weinig misgaan. Koop ook een grotere maat (en denk aan het seizoen: herst + winter = lange mouw), want alle ouders hebben al voldoende voor de eerste maand(en).
 7. A little lovely company kinderlampje
  Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar geloof ons. Iedere ouder heeft bij het licht van deze lampjes al menige nacht doorgebracht. De lampjes zien er schattig uit, geven zacht licht, werken op batterij (dus geen stopcontact nodig en zij daardoor verplaatsbaar!) én gaan vanzelf uit. Dus geen baby wakker maken ’s nachts met een bouwlamp en toch voldoende kunnen zien bij het verschonen van een luier. Succes gegarandeerd.
  Alle schattige exemplaren vind je hier.
 8. Muziekdoosje
  Muziek en kinderen is net zo een goede combinatie als voorlezen en kinderen. Het duurt een paar weken voor een baby reageert op muziekdoosjes, maar daarna kan de pret niet op!
 9. Grote hydrofieldoeken
  Omdat je nooit, nooit, nooit genoeg hydrofiel doeken kunt hebben. Let wel op de maat: GROOT werkt altijd. Kleine doekjes zijn soms minder handig. In tegenstelling tot rompers is een leuk printje hierbij wél aan te raden.
 10. Cadeaubonnen
  Mocht je met bovenstaande tips toch nog niet geslaagd zijn… een cadeaubon mag altijd. Kunnen ouders zelf uitzoeken wat ze nog nodig hebben. Kies bijvoorbeeld voor Hema, Prenatal of bol.com.
 11. ETEN in de kraamweek!
  Mocht je een van de gelukkige zijn die in de eerste week al op bezoek mag komen, ben lief en neem eten mee. En ja, ook een cadeau.

Don’ts

Mocht je na bovenstaande tips nog twijfels hebben over jou cadeau? Check dan het lijstje don’ts ook nog maar 😉

 1. Kleding
  Hoe leuk, schattig en lief babykleding ook is, koop het alleen als je er écht zeker van bent dat ouders het kunnen gebruiken. Koop nooit maat 50 of 56, ouders hebben echt alles al gekocht voordat de baby geboren werd. Een grotere maat 68 of 74 kan wel, dit kan een baby na ruim een half jaar aan. Denk dan wel even aan het seizoen… een lief zomerpakje is niet heel handig in de winter.
 2. Foute teksten
  Een klassieker onder de mensen die geen kinderen hebben: een slabber, romper, speen en andere rotzooi met een foute tekst. “het mooiste cadeautje”, “looks like mommy, smells like daddy”, “I woke up like this”, “Give me milk”…. gewoon nee. nee. nee.
  Eén keer (nep) gniffelen bij het uitpakken en daarna direct de prullenbak in.
 3. Crèmes
  Het eerste wat blijkbaar in ieder hoofd opkomt als er een baby is: Zwitsal en sudocrème. Ik weet niet of mensen hier ’s nachts wakker van worden en denken een heldere ingeving te hebben, maar dit is echt het meest overbodige kraamcadeau van de afgelopen 10 jaar. Ouders hebben dit dan allang gekocht en waarschijnlijk ook in veel te grote hoeveelheden. Verder heb je geen idee welk product een baby kan verdragen. Dus ruik maar lekker aan de potjes Zwitsal in de drogist, maar breng ze niet mee naar de kassa.
 4. Knuffels, bijtringen en spenen
  Waar moeten we beginnen… smaak? Al 100 knuffels in bed? Bevat soms nog een foute opdruk? Net als alle crèmes hebben ouders dit echt al.
 5. Spullen die je zelf niet nodig had
  Zijn er bij jou kraamcadeau’s op het “weggooi/ doorgeef/ misschien-voor-de-volgende-baby” stapeltje geëindigd? Dan geef je die dus NIET door aan de volgende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *