Ik ga op reis en neem mee….een baby!

Ik ga op reis en neem mee….een baby!

In de eerste weken na je bevalling is een vakantie niet het eerste waar je aan denkt. Toch is een vakantie met baby een stuk eenvoudiger en leuker dan je denkt. Een baby is nog makkelijk mee te nemen, met een kinderwagen kun je lang lopen en ook uiteten kan gerust. Leuke bijkomstigheid: baby’s mogen bijna altijd gratis mee!


Spannend? Jazeker. Daarom 10 tips om je vakantie met baby tot een eind te laten komen (en je partner ook nog leuk te vinden achteraf).

1. Verwachtingsmanagment

Niet in te pakken in een koffer, maar wel het allerbelangrijkste voor je tripje. Verwacht niet teveel!! Vroeger (pre-baby-fase… tja je kan je het nauwelijks meer voorstellen, I know) kon je altijd doen en laten wat je wilde. Dat gaat niet meer. Logisch voor moeders, soms minder logisch voor partners. Spreek daarom van te voren uit wat jullie verwachten van jullie vakantie. Verwacht de een een lang strandwandeling of uren museumbezoek met voedingen tussendoor, de ander wenst misschien een korte wandeling door de stad en een voeding op de hotelkamer/appartement.

2. Lees informatie over je accommodatie

Waarschijnlijk heb je nooit verder gelezen dan de gratis wifi of parkeerplaats, maar veel hotels en appartementen bieden faciliteiten voor baby’s. Babybedjes zijn bijna altijd beschikbaar, babyvoeding mag vaak in een koelkast in de keuken bewaard worden en kinderwagens hoeven ook niet altijd op een kleine hotelkamer. In de informatie van de accommodatie staat ook uitgelegd of je baby gratis mee mag.

3. Rolstoeltoegankelijkheid

Iedere ouder heeft dit ervaren zodra je gaat wandelen met een kinderwagen: niet alles is zomaar toegankelijk of even makkelijk bereikbaar. Een oude ruïne in de heuvels is makkelijker te bereiken met een draagzak dan je gloednieuwe kinderwagen. Veel bezienswaardigheden zijn echter wel goed bereikbaar voor personen in een rolstoel, dus ook voor kinderwagens. Wil je graag iets zien en de kinderwagen meenemen, check dan op de website of het toegankelijk is voor rolstoelen.

4. Bereikbaarheid

Denk vooraf na over de ligging van je accommodatie . Ga je voor een stedentrip, denk dan na of je in de buurt van het centrum wilt slapen of kies je ervoor om buiten het centrum te verblijven en de metro of een bus naar het centrum te nemen? Je voorkeuren kunnen nu heel anders zijn dan “vroeger”.

5. Wees voorbereid

Klinkt logisch, maar ga voorbereid op pad. Wat heeft je baby thuis nodig per dag? Hoeveel luiers, kleding, etc? Schrijf dit op en neem van alles een beetje extra mee. Ja extra, niet minimaliseren, maar alles meenemen. De vakantie kan al spannend genoeg zijn. Dus pak fijn wat extra’s in, dat geeft jou een gerust gevoel en ieder ongelukje (van welke aard dan ook) kan verholpen worden. Geen plaats voor meer spullen? Zoek de dichtstbijzijnde supermarkt of kledingwinkel op voordat je gaat. Een goed plan B doet wonderen voor reis-stress.

6. Ben flexibel

Jullie hebben een prachtige baby, maar deze is volledig afhankelijk van jullie. Je kunt je hele vakantie met een blokkenschema en bijbehorende PowerPoint plannen, maar een baby plan je niet. Niets nieuws natuurlijk, maar wel goed om te realiseren dat je soms misschien niet alles kunt doen zoals je graag gewild had.

7. Rustig aan

Terugkomend op je vorige blokkenschema met bijbehorende PowerPoint en niet te plannen baby: neem de tijd!! Verwacht niet dat je om 8u klaar staat voor een hele dag bezichtigen of hiken. Neem je tijd, alles met een baby duurt nou eenmaal langer. Accepteer dat en probeer tijden los te laten (tenzij je een vliegtuig moet halen, die wacht niet tot jij de 3e poepluier van de ochtend hebt verschoond).

8. Communiceer deel 1

Praat tijdens je vakantie met je partner. Niet alleen om aan te geven wat de baby nodig heeft of om af te spreken wat er wel en niet in de luiertas komt, maar communiceer met elkaar. Geef aan wat je als je ergens niet naartoe wilt gaan, of juist wel. Praat en zeg wat je denkt en voelt. Je partner kan vaak niet inschatten wat er allemaal in een nieuw moederhoofd en hart omgaat. Dat is niet erg, maar maak alles bespreekbaar!

9. Communiceer deel 2

Natuurlijk gaan veel gesprekken over de baby, er is een grote bak verantwoordelijkheid over jullie uitgestort. Maar heb ook interesse in elkaar. Praat over werk, hobby’s, leuke dingen van de dag, alles waar jullie voorheen ook over spraken. Jullie (en jullie relatie) zijn net zo belangrijk als de baby!

10. Geniet

Je zou het bijna vergeten. Geniet! Jullie zijn samen op vakantie! Ondanks alles wat anders liep, ondanks alle huilbuien vooraf of in het openbaar, ondanks het slepen met tassen en nog de speen vergeten, you did it! Ben trots op jezelf en geniet van het samenzijn.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *