Zwangerschapskilo’s…

Zwangerschapskilo’s…

CATO IS ARTS, SPORTLIEFHEBBER EN KERSVERSE MAMA VAN OSCAR

Een van de meest besproken onderwerpen tijdens en na de zwangerschap: de zwangerschapskilo’s. Hoeveel kilo ben je aangekomen? Hoeveel ben je er al kwijt? “De laatste kilo’s zijn het moeilijkst” en vooral… jezelf continu vergelijken met anderen.

Heel eerlijk: ik heb ze allemaal toepast en er net zo hard aan meegedaan (vooral die verglijking…. oh man… sorry aan al dames waar ik -in het donkerste hoekje van mijn brein- een keer van heb gedacht “yes, zij is meer bijgekomen”).
Net als vele andere vrouwen voel ik me nog niet helemaal comfortabel in mijn post-partum body. Ja het is prachtig dat dit lijf een kind heeft laten groeien en ja het is prachtig dat alles goed is gegaan, maar ik kijk toch niet met plezier in de spiegel.

Ik had pagina’s vol kunnen schrijven over stigma’s, waarom vrouwen zo snel weer in shape moeten zijn en mannen met bierbuik oké zijn (al vind ik dat helemaal niet), waarom we de lat altijd zo hoog voor onszelf leggen en waarom we ons lichaam niet omarmen zoals het is. Maar dat ga ik niet doen. Ik ga lekker mee in de vooroordelen en ga gewoon mijn best doen om mijn “oude” lijf weer terug te krijgen. Zoiets als op onderstaande foto (….al vind ik die wel dun, met twee kilo’tje meer ben ik ook tevreden 😉 )

Eerst de feiten op een rijtje:
– Mijn normale gewicht was 64-65 kg
– Voordat ik zwanger werd woog ik 67 kg en had ik al een beetje erbij gesnoept (letterlijk overigens)
– In de zwangerschap kwam ik 14 kg aan, iets waar ik HEEL blij mee was!!
– De eindstand bij 40 weken en 4 dagen was 81 kg
– De eindstand 1 week postpartum was 70-71 kg
– De eindstand na 10 weken postpartum is 70-71 kg

Je ziet al waarom ik niet tevreden ben over mijn spiegelbeeld: na 10 weken nog geen kilo er af…. flink balen, want ik ben ondertussen wel gestart met het opbouwen met sporten.

Helaas verloopt het sporten nog niet zoals ik gehoopt had. Na de eerste week sporten kreeg ik een dikke, warme knie die ik niet goed kan buigen. En die ziet er 4 weken later nog precies hetzelfde uit (ondanks heel rustig starten en voldoende rust). Niet echt handig als je van hardlopen of fitness houdt. Dus tijd voor plan B: voeding.

Plan B

Iedereen die mij kent weet dat ik qua eten een vuilnisbak ben. Alles gaat er in in iedere hoeveelheid. In grote mate wel gezond, maar chips, koekjes, snoep en wijn laat ik geen moment staan. Diëten is dan ook iets wat ik helemaal niet zie zitten. Om toch aan de kilo’s te werken ga ik iets anders proberen, mijn plan B: de Intermittent Fasting methode van Samefko (beter bekend als dr. Ludidi). Dit is geen dieet, alleen bewuster omgaan met eten en enkel eten in een bepaalde window. Klinkt als iets wat ik beter kan volhouden dan een “echt” dieet.

Intermittent fasting

Ik had er wel eens van gehoord, maar zo anti-dieet als ik ben vond ik het al onzin voordat ik er iets van wist. Nadat Samefko er een boek over schreef ben ik er meer over gaan lezen. Samefko legt in zijn boek heel goed uit wat de achterliggende gedachte van intermittent fasting is: bewust (!) eten wat je nodig hebt. Daarvoor hoef je geen producten te laten staan, maar is juist de combinatie van producten belangrijk. De gedachte hierachter is gebaseerd op hoeveel energie vetten of koolhydraten opleveren en hoe je lichaam dit verwerkt of gebruikt. Dit is tevens een belangrijk aspect, want het systeem is zo opgezet dat je dus ook genoeg energie binnen krijgt om met 8 uur eten, 24 uur de dag door te komen (we gingen ook vasten ja…).
Zoals Samefko schrijft: “val af, reset je lijf en krijg grip op je gezondheid”.

Challenge accepted

Ik ga gewoon beginnen.
Of het iets voor mij is weet ik niet. Of het het gewenste resultaat geeft weet ik niet. Of ik het kan volhouden weet ik niet. Ik ga het in ieder geval mijn best doen en jullie meenemen in mijn ervaringen…. en kilo’s.

Oh… alvast sorry voor de stukjes schrijf als ik hangry mocht zijn 😉

Lees hier mijn ervaringen na de eerste week.

*****

Wil je er meer over lezen of zelf starten met Intermittent Fasting?

Het boek van Samefko beschrijft de theorie, biedt houvast door middel van schema’s en lekkere recepten en geeft door middel van testen een inzicht in jou eetpatroon.

Bestel het boek hier.

4 gedachten over “Zwangerschapskilo’s…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *