Wanneer lukt zwanger worden niet?

Wanneer lukt zwanger worden niet?

Dat “zomaar” zwanger worden niet altijd het geval is, is bij veel mensen bekend. Echter als je zelf eraan begint, ga je -gelukkig ook maar- van het positieve uit. Als na lang proberen helaas toch blijkt dat het nog niet wil lukken gaat er een heel andere, medische wereld voor je open.

Als we nu zouden vragen: wanneer weet je of het niet lukt, dan zullen slechts weinig mensen hier het precieze antwoord op geven. In de medische wereld is afgesproken dat er sprake is subfertiliteit als er na 1 jaar, met getimede / op zwangerschap gerichte gemeenschap, nog geen zwangerschap is ontstaan. Een definitie waar meteen veel uitleg aan te pas kan komen.

Het uitblijven van een zwangerschap na 1 jaar is niet random door een aantal dokters bedacht. Nee, integendeel. Onderzoek wijst uit dat na één heel jaar pas/al 80% van de koppels die, jawel, op zwangerschap gerichte gemeenschap hebben, zwanger zijn. Dit betekent dus dat het zwanger worden helemaal niet zo doeltreffend gebeurd bij de mens. Iets waar we helaas niet zo veel aan kunnen doen, maar wat wel belangrijk is om te realiseren!

Ondanks dat een groot deel van jullie denkt “ik weet wel wat getimede gemeenschap is”, wordt er in de spreekkamer toch met enige regelmaat een mysterie opgelost rondom dit onderwerp. Een grote uitkomst hierin zijn de apps, die aangeven wat de juiste range is om gemeenschap te hebben.

Maar wat ís die goede range nou en waarom juist een hele range in plaats van één dag? Dit heeft alles te maken met timing van het bij elkaar komen van een eicel en een zaadcel. Bij een regelmatige menstruatiecyclus van 28 dagen springt een eicel rond dag 14. Hierin komt meteen de eerste timing om de hoek kijken. Dit zal niet iedere maand op exact hetzelfde moment zijn. Een eicel die 12-24 uren na de eisprong niet bevrucht is, zal daarna ook niet mee bevrucht kunnen worden. Daarnaast wordt de timing ook bepaald door de zaadcel die nog een hele weg af moet leggen. Bevruchting vindt meestal plaats in de eileiders en de groep zaadcellen die daar moeten komen, moeten dus nog een hele weg afleggen. Een proces dat 10 uur kan duren. Om zaadcellen dus op het juiste moment op de juiste plek te krijgen, is het handig om voorafgaand aan de eisprong al gemeenschap te hebben. Omdat je, zelfs met een app, geen 100% duidelijkheid (zelfs niet met ovulatietesten, daarover later meer) hebt wanneer de eisprong is, wordt er geadviseerd om rondom de eisprong gemeenschap te hebben. Pas dan is er sprake van getimede gemeenschap.

Een veel gestelde vraag in dit proces is ook: hoe vaak moet je gemeenschap hebben? Het antwoord hierop is 1x per 2-3 dagen. Vaker gemeenschap hebben is niet zinvol, omdat spermacellen na iedere ejaculatie weer aangemaakt moeten worden, rijpen en vervolgens opgeslagen moeten worden. Een proces dat continu doorgaat, maar een 2e zaadlozing binnen 2 uur zal daardoor minder zinvol zijn. Tevens overleven de zaadcellen 2-3 dagen in het inwendige vrouwelijke milieu. Om het daarbij nog ingewikkelder te maken, worden zaadcellen ook van mindere kwaliteit als ze te lang opgeslagen zijn. Daarom wordt geadviseerd als je getimede gemeenschap wilt hebben, je partner niet meer dan 7 dagen geleden de laatste zaadlozing gehad moet hebben.

Samenvattend:

  • Zwanger worden lukt meestal niet in één keer
  • 2-7 dagen tussen de zaadlozing geeft de ideale kwaliteit van zaadcellen
  • Heb ongeveer tussen dag 9-15 gemeenschap als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt
  • Heb één keer per 2 of 3 dagen gemeenschap in deze periode
  • Ga naar de huisarts als je na één jaar, getimede gemeenschap niet zwanger bent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *