Paris is Always a good idea

Paris is Always a good idea

ANNIEK

De eerste vraag die in mij opkwam na het nieuws dat er een minirunner aan kwam was: kan ik op 14 april de marathon van Parijs lopen? Hoe lang ben ik dan zwanger en kan ik überhaupt een marathon lopen als ik zwanger ben?

Dr. Google hielp me op dit gebied niet echt. Wat kan en mag tijdens je zwangerschap als je een duursporter bent? Sommige sites beweren dat alles mag en kan, andere raden juist aan om dat niet te doen. Mijn gevoel en verstand gaven aan dat ik wel goed getraind ben. Ik liep voor mijn zwangerschap 5x per week, maar misschien gaat dat niet meer haalbaar zijn? Het leek mij zinvol om mijn tijdsdoel voor de marathon van Parijs in ieder geval los te laten… eerst zien welk effect de zwangerschap op mij heeft, daarna een realistisch plan maken.

Dat effect merkte ik al en snel en viel behoorlijk tegen. De eerste weken was ik ontzettend moe en lag vaak al om half 8 op de bank te slapen. Hardlopen, hm. Ik had er niet veel zin in. Toch bleef ik gaan, 3-4x per week, deels ook omdat mijn hoofd won van de vermoeidheid (hardlopen is een heel verslavende sport, haha). Voorheen liep ik 5x per week, maar dat was in het begin niet te doen. Ook leerde ik dat mijn hartslag omlaag moest tijdens het sporten. Trainen in een te hoge hartslagzone kan ervoor zorgen dat de bloedtoevoer naar minirunner verminderd wordt. Eraan toegeven dat ik minder vaak en minder hard mocht lopen was (en is eigenlijk nog steeds) moeilijk. Het liefst loop ik 6x per week, maar goed blijven luisteren naar je lijf belangrijk. Een voordeel van langzamer lopen is dat ik mijn interval trainingen wel mag overslaan, een kleine winst 😉

Ondanks een aangepast schema merk ik ook dat mijn lichaam veranderd. Ik ben sneller buiten adem en de tempo’s die ik voorheen makkelijk volhield voelen nu ineens heel zwaar. Het lopen in een bepaald tempo kost dus duidelijk meer energie dan voordat er een minirunner in mijn buik zat. Ook mijn herstel na een training duurt langer, de moeheid die na een training in mijn lijf kan zitten blijft langer aanhouden en ik ben toe aan meer slaap en rust.

Een hoop veranderingen in mijn schema en in mijn lijf. En dat terwijl minirunner slechts een paar centimeter groot is. Gaan we samen die streep in Parijs halen? Je leest het in mijn volgende blog! 

Groetjes,

Anniek en minirunner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *