Kwaaltjes ontrafeld… misselijkheid

Kwaaltjes ontrafeld… misselijkheid

Misselijkheid en overgeven is een van bekendste kwaaltjes in de zwangerschap. Toch heeft niet iedereen er last van. De mate waarin iemand er last van heeft en hoe lang de misselijkheid blijft bestaan wisselt per persoon, soms zelfs per zwangerschap. Op zoek naar antwoorden.

Ongeveer 70-80% van de zwangere vrouwen krijgt last van misselijkheid in de zwangerschap. Vaak begint het rond de 4-6 weken met een piek rond week 9-16. Bij de meeste vrouwen neemt het vaak ook weer af en zijn de klachten verdwenen bij ongeveer 20-22 weken. Bij 10% van de vrouwen nemen de klachten niet af en kan de misselijkheid tijdens de hele zwangerschap blijven bestaan.

Hyperemesis gravidarum           

Indien er sprake is van zeer ernstige misselijkheid en overgeven voor de 22e week van de zwangerschap wordt er gesproken van hyperemesis gravidarum. Een aandoening die bij 0,5-2% van de zwangere vrouwen voorkomt. Hyperemesis gravidarum is een aandoening die goed behandeld moet worden. Door het vele overgeven is het bijna onmogelijk om -als het al lukt om te eten- ook nog voedingsstoffen op te nemen uit je voeding. Hierdoor kan er uitdroging ontstaan, een tekort aan voedingsstoffen en elektrolyten. Juist de onderdelen die het groeiende kind op dit moment nodig heeft. Hyperemesis gravidarum is daarom ook de meest voorkomende reden waarom vrouwen in het begin van de zwangerschap worden opgenomen in het ziekenhuis.

Hoe ontstaat zwangerschapsmisselijkheid of hyperemesis gravidarum?

De echte oorzaak achter het ontstaan van misselijkheid in de zwangerschap is niet bekend. Artsen en onderzoekers denken dat er meerdere oorzaken een rol spelen bij het ontstaan. Hieronder een kort overzicht:

 • Genetisch
  Er wordt gedacht dat genen een grote rol spelen. Uit studies blijkt dat er niet alleen een zelfde patroon van misselijkheid wordt gezien in tweelingen, maar ook tussen oma’s, moeders en dochters. Ook geven vrouwen die in de eerste zwangerschap veel klachten hadden aan, dat ze dit vaker ook weer hebben ervaren in de volgende zwangerschappen.
 • Moederkoek
  Een andere factor die mogelijk zou bijdragen aan het ontstaan van misselijkheid is de moederkoek. Een aantal studies speculeren dat er bij het vroeg ontstaan van afwijkingen aan de moederkoek ook een ander patroon van misselijkheid gezien wordt. Ook zijn er een aantal hormonen die door de moederkoek gemaakt worden die met name een piek hebben in het eerste trimester, juist op het moment dat een zwangere ook last heeft van misselijkheid.
 • Zwangerschapshormonen
  Tijdens de zwangerschap verandert de hele hormoonhuishouding van de vrouw. Gedacht wordt dat het zwangerschapshormoon (hCG), oestrogeen en progesteron effect hebben op het ontstaan van misselijkheid. De hoeveelheid van deze hormonen in je lichaam veranderen drastisch in… jawel, het eerste trimster. Met name hCG neemt sterk toe in de periode dat vrouwen het meest last hebben van misselijkheid. Op het moment dat hCG een stabiele waarde bereikt of afneemt, nemen de klachten ook af.
 • Verminderde motiliteit van je spijsverteringskanaal
  Dat je spijsverteringskanaal (slokdarm, maag, darmen) lijkt te veranderen tijdens de zwangerschap zal weinig vrouwen ontgaan zijn. Echter kan deze verandering er toe leiden dat de snelheid en de frequentie waarmee het spijsverteringskanaal werkt ook veranderen. Mogelijk draagt dit ook bij aan het ontstaan van misselijkheid.

Misselijk, wat nu?

Het aller belangrijkst bij misselijkheid is om er voor te zorgen dat je voldoende water en voedingsstoffen binnen krijgt! Echter kunnen kleine aanpassingen het eerste trimester wat aangenamer voor je maken:

 • Eet kleine beetjes gedurende de hele dag in plaats van grote maaltijden in één keer
 • Vermijd vettig of pittig eten
 • Gember! Thee, in een maaltijd, maak er maar iets van
 • Blijf goed drinken

Indien je toch buitengewoon veel last houdt van misselijkheid en overgegeven kan er -in goed overleg met je arts!- medicatie gestart worden. Deze medicijnen behandeling niet de oorzaak, maar kunnen er wel voor zorgen dat het gevoel van misselijkheid verminderd en eten en drinken makkelijk gaat – hallo welkome voedingsstoffen en vocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *