Hoe werkt de zwangerschapstest?

Hoe werkt de zwangerschapstest?

De eerste zwangerschapstest zoals we deze nu kennen werd rond 1970 op de markt gebracht. Echter was dit niet de eerste methode om te bepalen of een vrouw zwanger was. Wie even op het internet speurt komt een hoop verhalen tegen. Waar de oude Egyptenaren vrouwen over graan lieten plassen om te zien of dit groeide werden er laten muntjes opgegooid, bepaalde stoffen of urine verbrand om te zien of dit (ochtend) misselijkheid opwerkte, plassen over een sleutel om te zien of dit een afdrak achterlaat of werd een vrouw diep in de ogen gekeken door een “oogarts”. Eén ding bleek men wel al vroeg in de gaten te hebben, namelijk het feit dat urine een goede (en handige) manier was om een zwangerschap te testen.

In de jaren 90 werd er veel geëxperimenteerd met testen en werd zwangerschapshormoon, oftewel humaan choriongonadotrofine (hCG), ontdekt. In de beginfase nog geen test om zo bij Kruidvat te kopen. Urine van de vrouw werd in de vroege fase geïnjecteerd in proefdieren. Het gedrag en de eierstokken van deze dieren veranderden wat betekende dat de urine het bovenstaande hormoon inderdaad bevatte. Geen goedkope test -zeker niet gezien het feit dat de dieren daarna opgeofferd werden om de eierstokken te kunnen bekijken- maar de eerste stap in de richting van onze huidige test was genomen.

Na jaren onderzoek was het de wetenschap gelukt om een test te maken die een vrouw thuis zelf kon uitvoeren. Een test die we nu met name kennen in de vorm van een stick. Zoals hierboven beschreven reageren deze testen op het humaan choriongonadotrofine. Een hormoon bij zwangere vrouwen al in een vroeg stadium meetbaar is. In de dagen na de bevruchting stijgt hCG in het bloed dagelijks en bereikt een piek rond 8 weken zwangerschap. Daarna daalt het en rond 16 weken bereikt hCG een stabiele waarde. Juist in de eerste periode heeft het hormoon een belangrijke signaalfunctie in het lichaam en zorgt het voor het in stand houden van het baarmoederslijmvlies (nodig voor een goede innesteling) en de ontwikkeling van het embryo.

hCG is heel vroeg alleen in het bloed meetbaar, maar na een paar dagen ook in de urine. Door een chemische reactie zorgt de aanwezigheid van hCG voor een verkleuring van de teststrook. In iedere test is tevens een controle streep toegevoegd om te bepalen of een test zelf ook werkt. Indien een controle streep niet aankleurt is de test niet bruikbaar en geeft geen betrouwbaar resultaat. Indien de controle streep wel aankleurt mag de test worden afgelezen. Wanneer een test positief is, is afhankelijk van de gevoeligheid van de test. In eerste periode van de innesteling (dit is nog vóór je verwachtte menstruatie) is er pas een kleine hoeveelheid hCG aanwezig. Zeer gevoelige testen ook wel bekend als de early predictor testen of vroege test, kunnen dan al hCG meten (meten hCG vanaf 10 IU/L). Indien je geen vroege test hebt is de gevoeligheid ook minder (hCG wordt dan pas meetbaar indien er 25 IU/L aanwezig is). Deze testen geven ook pas ná de datum van je verwachtte menstruatie een (positieve) uitslag.

De mate waarin het streepje aankleurt heeft te maken met de hoeveelheid hCG in de urine. Bij een zeer vroege zwangerschap zal het streepje heel licht zijn en soms zelfs nauwelijks zichtbaar, echter is dit zeker positief. Een week later zal er met -hetzelfde merk test en gevoeligheid van de tet- een veel duidelijker streepje waargenomen worden, omdat er veel meer hormoon aanwezig is.

Helaas is de urinetest zeker niet helemaal betrouwbaar en van een flink aantal factoren afhankelijk. Door een sterk verdunde urine kan de test een negatief resultaat geven (daarom ook het advies om te testen met ochtendurine, deze is geconcentreerd). Ook zijn er andere hormonen die qua structuur erg lijken op hCG en een fout resultaat kunnen geven. Een voorbeeld hiervan is LH, een stofje dat enorm piekt voor je eisprong (en dat je meet met een ovulatietest!… dus in theorie kun je andersom ook met een ovulatietest testen of je zwanger bent).

Desondanks blijft dit de meest gebruikte test om te bepalen of een vrouw zwanger is. Zeker gezien de handigheid en het gemak waarmee vrouwen zelf thuis kunnen testen. Een bijzonder moment indien er een extra streepje of plusje verschijnt, de start van een bijzondere periode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *