Hoe belangrijk is de marathon?

Hoe belangrijk is de marathon?

ANNIEK

In het begin van mijn zwangerschap verminderde ik mijn trainingen naar 3-4x per week. Met een schuin oog op de marathon in Parijs in april 2019 wilde ik echter wel graag mijn lange duurlopen blijven doen, ook al is het op een aangepast tempo. Tijd voor een plan, tijd om hulp in te schakelen.

Mijn verloskundige vond het geen probleem dat ik trainde voor een marathon. Het enige dat ze mij adviseerde om niet te doen, was de marathon zelf ook lopen? Ze gaf aan dat ik in een wedstrijd automatisch sneller zou lopen dat ik in trainingen gewend was en dus ook sneller over mijn grenzen zou gaan. Dat terwijl ik dat in deze periode juist niet moet doen.

Ze legde ook uit dat het belangrijk is om bekkenklachten te voorkomen. Hardlopen zorgt voor veel druk in je onderbuik en op je bekkenbodem. Een regio die tijdens de bevalling en tijdens de zwangerschap überhaupt nog veel te voorduren krijgt.

Ze vroeg ook hoe belangrijk ik die marathon vond, tja.. niet mijn levensdoel natuurlijk, maar wel iets waar ik al heel lang naar uit kijk en ook al heel lang voor getraind heb. Daar heel ik heel veel voldoening uit en als ik eenmaal iets in mijn hoofd heb….

Ook sprak ik met hardlooptrainer Petra (www.lopenmeteenlach.nl). Ze begreep mijn gevoel van het stellen van een doel en daarvoor trainen, heel goed. Ze adviseerde me om inderdaad op een rustig tempo te blijven lopen en mijn hartslag zo laag mogelijk te houden. Als je je hartslag laag houdt, kun je ook lang blijven lopen.

Ik gaf aan dat ik dan ook qua tempo erg achteruit zou gaan en dat ik hier zelf moeite mee heb. Dat haalt het plezier er ook wel vanaf. Petra adviseerde mij om dit in ieder geval 3 weken te proberen, niet alleen je lichaam te laten wennen aan het idee, maar vooral je geest.

Inmiddels ben ik 15 weken zwanger en is de marathon van Parijs over iets meer dan 5 weken. Ik zal dan 21 weken zwanger zijn. Op dit moment ben ik hard aan het “oefenen” met langzaam lopen en bekijk ik per duurloop hoe het gaat. Het totaal aantal duurlopen heb ik op advies teruggeschroefd tot 3 maximaal. Hiervan heb ik tot nu toe al 2x een 30 kilometer kunnen lopen! De laatste 30km staat gepland voor het laatste weekend van maart, 3 weken voor de marathon. Deze zal ik lopen om mijn lievelingseiland Texel, 33km van de boot tot de vuurtoren.

In mijn volgende blog update ik jullie over de laatste loodjes van mijn zwangerschap en hardloop/marathon avontuur!

Groetjes,

Anniek en minirunner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *