Draagdoeken uit de doeken

Draagdoeken uit de doeken

ANKI’S ERVARING MET DRAAGDOEKEN

Draagdoeken zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Handig, want je hoeft niet overal naartoe met een grote kinderwagen of buggy. Daarnaast is het natuurlijk ook erg gezellig om je kindje dicht bij je te hebben. Anki deelt haar ervaringen met ergonomisch dragen.

Ergonomisch dragen betekent dat je kindje een ergonomische houding heeft én de dragende ouder ook. Zo kun je lang genieten van de voordelen van dragen. Bij ergonomisch dragen hou je rekening met:

  • De drager ondersteund het kind van knieholte tot knieholte
  • Je kindje zit altijd rechtop met buik tegen de buik, rug of heup
  • Je kindje zit in de spreid-hurkhouding voor een optimale ontwikkeling van de heupen
  • De ruggengraat wordt ondersteund door de drager, maar kan de natuurlijk bolling behouden
  • De drager verdeeld het gewicht evenredig over het lichaam van de dragende

Mijn eigen ervaring met ergonomisch dragen is dat ik ben begonnen met een rekbare draagdoek. Mijn dochter Lotte was ongeveer 1 week oud toen ik haar voor het eerst droeg. Ik stapte echter al snel over op de geweven draagdoek. De basisknoop (fwcc) is meer dan genoeg voor de eerste paar maanden. Hiermee heb ik Lotte gemakkelijk een jaar op mijn buik gedragen.

Geweven draagdoeken zijn er in allerlei soorten, maten en kleurtjes. Ik ben begonnen met een simpele doek van Amazonas: 100% katoen en niet te dik: dan leer je het knopen makkelijk, hier heb ik mee gedragen tot ruim over het jaar. In de tijd zijn daar 3 doeken bijgekomen: een iets kortere (makkelijker voor rugdragen zodat je niet zoveel “staart” over hebt) en 2 wat stevigere, handig als je kind wat zwaarder wordt.

Naast draagdoeken hebben we ook veel gebruik gemaakt van draagzakken. Hiermee zijn we gestart met de Bobba 4G, deze konden we al gebruiken toen Lotte 2 weken was. In het begin hadden we hier nog niet veel ervaring mee, maar wilden we vooral iets waar mijn man ook snel me euit de voeten kon. Daarna ontdekten we gaandeweg onderstaande systemen:

  • vanaf de geboorte t/m maat 74 hebben we de Marsupi draagzak gebruikt, deze is heel gemakkelijk te gebruiken door middel van klittenband en makkelijk uitwisselbaar tussen verschillende mensen.
  • vanaf maat 74 heb ik de Bondolino gebruikt. Hierbij wordt er voor een deel klittenband gebruikt en voor een deel (heel makkelijke) knopen. Hierin hebben we Lotte gedragen tot ongeveer maat 92.
  • vanaf maat 98 hebben wij nu een Tula toddler drager en Lotte wilt er nog steeds wel in: “mama, mijn beentjes zijn moe: jij moet mij dragen!”

Inmiddels zijn er weer heel veel draagzaken bijgekomen, elk heeft z’n voordelen en nadelen: wat misschien makkelijk is om te gaan passen in een winkel of bij een draagconsulente.

Wij hebben Lotte ontzettend graag gedragen: in de moeilijke uurtjes, heel makkelijk toch om de kleine bij je te hebben en toch handen vrij en iets kunnen doen. Tijdens wandelingen met de hond, ieder terrein is begaanbaar als je je kleintje draagt. Makkelijk en snel, dicht bij je, maar kan vanuit die bescherming toch veel om je heen ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *