Alternatieve FitMom

Alternatieve FitMom

MAARTJE
sport tijdens de zwangerschap, al verloopt het niet zoals ze had gedacht.

Een fit mom? Zo voelde ik me aan de start van mijn zwangerschap zeker! Ik had altijd al wel ideeën over hoe te gaan sporten in mijn zwangerschap. Eentje daarvan was, dat ik vast wel een fanatieke sporter zou blijven!

Tot de winter vorig jaar. Toen ontdekte ik dat ik zwanger was van onze dochter Féli, dit in november geboren zou worden. In die tijd was ik volop in training voor de marathon van Rotterdam in april. Dat was mijn grote doel, nooit gedacht dat een kleintje mijn doel zou laten verschuiven (want ja, dit wil ik nog steeds, ooit!). Ik had namelijk gedacht dat het wel ietsje langer zou duren voor ik zwanger zou zijn, we deden het immers niet op uur en tijd, dus ik had er wel een jaartje voor uitgetrokken. Het shirtje van de marathon die ik binnenkreeg op dezelfde dag dat ik positief testte, dat kon ik dus weer retour sturen. Geen marathon. Maar wat dan?

Ik vroeg me af of ik nog kon hardlopen, want dit deed (en doe) ik immers erg graag. Na wat zoekacties op Google, ervaringen in mijn omgeving en antwoord van mijn verloskundige had ik een grens voor mezelf getrokken. Ik ging proberen om, zoals mijn verloskundige uitlegde, mijn lichaam goed aan proberen te voelen. Voelde het sporten goed dan was het goed, voelde het niet goed, dan moest ik ook een paar stapjes terug. Ik ging niet langer rennen dan 60 minuten en zorg ervoor dat mijn hartslag onder de 150 slagen per minuut blijft.

Zo heb ik drie maal per week kunnen hardlopen tot week 11. Helaas, bleek dat hardlopen een te zware activiteit was voor mijn bekken, waardoor hardlopen niet meer prettig voelde. Als alternatief ben ik gaan wielrennen, krachttraining gaan doen en later ook kracht en cardio in de fitness op mijn werk.

Mijn beeld over sporten tijdens mijn zwangerschap (en ook erna, maar dat is weer een ander verhaal) bleek dus compleet anders te zijn dan ik had verwacht en gehoopt. Maar blijf realistisch, met de komst van zo’n mooi wonder kun je niet anders dan je verwachtingen bijstellen en er op andere manieren er het allermooist van maken.

De belangrijkste dingen die ik heb geleerd om tóch fit te blijven tijdens de zwangerschap (ondanks een mogelijk protesterend lichaam):

 • Leg jezelf geen verplichtingen op!
  Je moét niet 3x per week sporten. Luister naar je lichaam! Je lichaam is zoveel aan het veranderen op het moment!

 • Ga een (haalbare) uitdaging aan 
  Zo liep ik voor een goed doel in de maand september (de 7e maand van mijn zwangerschap) iedere dag 10.000 stappen om geld in te zamelen voor een goed doel. Een leuk alternatief om toch lekker in beweging te zijn.

 • Zoek een sport die bij je past
  Uiteindelijk heb ik twee keer per week kunnen sporten op het werk, wandelde ik behoorlijk wat af en ging ik baantjes zwemmen en/of zwangerschapszwemmen! Overigens had ik nooit gedacht dat ik zoiets zou doen, maar uiteindelijk was het best leuk om toch zo bewust met je zwangerschap bezig te zijn.

 • Neem op tijd je rust, geef er lekker aan toe 
  Het is ook prima als je een paar weken niet sport. Alle hormonen en een groeiend mensje in je kosten energie. Zorg ook dat je die hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *